Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

Η Ευτυχία των Άλλων

Δεν πιστεύω στην Ημέρα της Γυναίκας. Είναι σα να γιορτάζουμε το αυτονόητο, το ήδη κερδισμένο. Αλλά κάνω λάθος. Σήμερα οι γυναίκες κατακτούν πλέον το τελευταίο κάστρο: ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ το σημαντικότερο πράγμα στη ζωή τους.

Οι άντρες παραδοσιακά θέτουν τον εαυτό τους ως σημαντικότερο. Είτε παντρευτούν είτε όχι, δύσκολα εγκαταλείπουν τις συνήθειές τους. Η επιτυχία ή το χόμπυ τους παραμένει το κέντρο της ζωής τους. Γιατί ΑΝ ήταν η οικογένεια πρώτη προτεραιότητα, ανάλογες θα ήταν και οι ώρες που ΄ξοδεύουν΄σε αυτήν...Τα παιδιά από την άλλη, θέτουν επίσης τον εαυτό τους πρώτο. Τις ανάγκες, τα θέλω, τα βολέματά τους.  Έτσι είναι ΟΛΑ τα παιδιά. Μικρά ή μεγάλα.

Η γυναίκα όμως παραδοσιακά ασχολείται ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΤΥΧΙΑ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ. Κάθε μέρα καλείται να φροντίσει, να μαγειρέψει, να νταντέψει, να σκουπίσει, να εργαστεί, να δημιουργήσει ερωτική ατμόσφαιρα. Όλα μαζί. Ένας αχταρμάς στο μυαλό της. Και μια αιώνια κριτική στο πρόσωπό της. Από όλους. Ακόμα κι από την ίδια.

Μα τώρα όλα αλλάζουν. Νέες έρευνες, αλλά και μια απλή ματιά γύρω μας, δείχνει ότι όλα αποκαθηλώνονται. Η νέα γυναίκα παραγκωνίζει τις τύψεις της, επιλέγοντας  να εργαστεί ακόμη και κατά την κρίσιμη ηλικία των 2 πρώτων χρόνων του παιδιού. Γιατί τί είναι σημαντικότερο να δώσει στο παιδί της, χρόνο ή λεφτά;  Η απάντηση αυτονόητη, γι’ αυτό και γράφω ότι ΕΠΙΛΕΓΕΙ. Επιπλέον, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιευμένη έρευνα*, η νέα γυναίκα απελευθερώνεται ακόμα περισσότερο σεξουαλικά, προτιμώντας (ένα  40% των ερωτηθέντων) νεότερους συντρόφους (όπως ΑΙΩΝΕΣ τώρα οι άντρες). Παράλληλα παραδέχεται ότι θεωρεί ιδιαίτερα σημαντική την καλή εμφάνιση (όπως παραδοσιακά οι άντρες). Και τέλος,  ένα ηχηρό 60% των γυναικών της έρευνας ομολογεί ότι έχει υπάρξει άπιστη, όπως χιλιάδες χρόνια τώρα, είναι οι άντρες.

Κανείς δεν ξέρει που θα μας οδηγήσει αυτό.  Μπορεί να οδηγήσει στην πλήρη καταστροφή. Μπορεί και όχι. Αλλά τουλάχιστον, δεν θα περάσουμε τα χρόνια της ζωής μας, χωρίς να έχουμε κάνει αυτό που έπρεπε να είχε γίνει χιλιάδες  χρόνια τώρα. Να βάλουμε κι εμείς, για πρώτη φορά, τον εαυτό μας πρώτο.      

*Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.800 γυναικών, ηλικίας 34 έως 45 ετών από το Ανδρολογικό Ινστιτούτο. 

Φωτογραφία: Ναύπλιο, Μιχάλης Πετρόπουλος



Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Τα Αργολικά" στις 18/3/2010
Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου