Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009

Μια λεβάντα, για πάντα




Σήμερα το σπίτι μοσχοβόλησε λεβάντα! Η γλυκόπικρη, διακριτική μυρωδιά της πλημμύρισε τα πάντα, η αληθινή μυρωδιά της, κι όχι αυτή η ψεύτικη που βάζουν στα απορρυπαντικά...Όχι, δεν τρελάθηκα και γέμισα ξαφνικά όλο το σπίτι με μπουκέτα λεβάντας, ούτε βγήκα σε χωράφια να τη μαζεύω μες τη βροχή! Απλά χρησιμοποίησα για το καθάρισμα του σπιτιού το νέο μου βιολογικό καθαριστικό με άρωμα λεβάντας. Αληθινής λεβάντας. Κάτι που κατάλαβα από την πρώτη στιγμή, ανοίγοντας το μπουκάλι. Γιατί όπως διαπίστωσα, τα βιολογικά προϊόντα καθαρισμού χρησιμοποιούν φυσικά συστατικά και αρώματα, όχι συνθετικά.

Αχ, τις παλιές (κακές) ημέρες, έπαιρνα τα πιο δυνατά καθαριστικά που έβρισκα. Ξέρετε, αυτά που είναι τόσο δραστικά που τ’ απλώνεις και σχεδόν δεν κάνεις τίποτα, απλά ‘καθαρίζουν μόνα τους’. Καθόμουν χαρούμενη βλέποντας τα όλα καθαρά και γυαλιστερά, και αδιαφορούσα για τις πολύ δυνατές χημικές μυρωδιές που με έκανα να τσούζουν τα μάτια και να βήχω. ‘Είναι τόσο δυνατά για να απολυμαίνουν κιόλας’, πίστευα. Και δώστου χλωρίνη και άλλα παρόμοια παντού...

Μέχρι που διάβασα πόσο επικίνδυνα είναι. Πρώτα για τα παιδιά, με επιπλοκές όπως το άσθμα (50% αύξηση σε 20 χρόνια). Μετά για τις νοικοκυρές, καθώς επειδή βρίσκονται συνέχεια σπίτι, αναπνέουν κάθε μέρα ένα τοξικό μείγμα όλων των καθαριστικών τους (70% περισσότερο από το δρόμο). Και τέλος για όλους εμάς, για όλο τον πλανήτη.

Τα συνθετικά αρώματα, όπως η λεμονίνη που δίνει αυτή την απαίσια, ψεύτικη μυρωδιά λεμονιού στο υγρό για πιάτα, ‘αρωματίζει’ πλέον και το νερό των ψαριών σε λίμνες και θάλασσες. Κάθε φορά που έπλενα τα πιάτα μου με αυτό, μόλυνα και το νερό που θα πιω σε 10 χρόνια. Μέχρι πρόσφατα, τα χημικά που χρησιμοποιούμε καθημερινά στο σπίτι μας βρισκόντουσαν στο νερό σε πολύ μικρές ποσότητες. Όχι πια. Τώρα υπάρχουν σε κάθε γωνιά του πλανήτη που έχει εξεταστεί.


Γι’ αυτό κι εγώ σηκώθηκα, πήγα στο σουπερμάρκετ και πήρα να δοκιμάσω το πρώτο μου βιολογικό καθαριστικό. Είχε την ίδια τιμή με τ’ άλλα. Καθάρισε το ίδιο καλά με τ’ άλλα, μην σου πω και καλύτερα. Αλλά αυτή τη φορά δεν θα σκοτώσω σήμερα ένα ψάρι, και μεθαύριο κάτι πιο σημαντικό. Αυτή τη φορά, το σπίτι είναι και καθαρό και οικολογικό!

Πρώτη Δημοσίευση:




Εφημερίδα "Αργολικά" - Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009

Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου