Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009

Χωρίς ομπρέλα


«Η Ελλάδα διαθέτει ένα από τα καλύτερα κλίματα του κόσμου, το Μεσογειακό. Το κλίμα αυτό χαρακτηρίζεται για το θερμό καλοκαίρι του, τους ήπιους χειμώνες του, τη μικρή, σχετικά, στάθμη βροχόπτωσης και τη μεγάλη διάρκεια της ηλιοφάνειας που παρουσιάζει. Είναι το ευνοϊκότερο για τον άνθρωπο κλίμα, το οποίο παρουσιάζεται μόνο στα 3% της υδρογείου.» (πηγή livepedia.gr)

Κάτι τέτοια δεν μας έλεγαν στο σχολείο; Καμαρώναμε από περηφάνια στο θρανίο μας, σκεφτόμασταν πόσο τυχεροί είμαστε που ζούμε εδώ. Αλλά από την άλλη, τα είχαμε κι όλα λίγο δεδομένα, τον καθημερινό ήλιο και τα μεγάλα καλοκαίρια, τις μαλακές βροχές και το ελάχιστο κρύο, όλα ήταν, και είναι, ένα χάδι στη ψυχή. Γιατί ο καιρός εδώ είναι ανθρώπινος, ιδανικός για να ζήσεις ελεύθερα, χωρίς περιορισμούς.

Φαντάσου όμως να ζεις σε μια χώρα με συνεχή συννεφιά, μουντάδα και γκρίζο ουρανό... Ξέρω από πρώτο χέρι τι σας λέω, εξήμισι χρόνια στην γηραιά Αλβιώνα δεν ξεχνιούνται...Οι άνθρωποι έχουν τρελαθεί με τον καιρό. Ειδικά με το ατέλειωτο ‘τσουρ τσουρ’ όπως το λέγαμε χαϊδευτικά, δηλαδή την πάρα πολύ απαλή βροχόπτωση που δεν σταματάει για μέρες ολόκληρες, και δεν μπορείς ούτε ομπρέλα να πάρεις, αλλά ούτε και να το ανεχτείς, γιατί τελικά γίνεσαι μούσκεμα.

Αλλά σαν βγει ο ήλιος (γεγονός που τελευταία γίνεται όλο και πιο συχνά) ένας ολόκληρος λαός μεταμορφώνεται σε τρισευτυχισμένο. Μπαίνεις στο λεωφορείο, και ο οδηγός (πάντα με το καλωσόρισμα) σου λέει : «Ωραίος καιρός δεν είναι σήμερα?» Μπαίνεις στο μαγαζί, η ταμίας σου λέει: «Είναι μια υπέροχη ημέρα σήμερα!». Μπαίνεις στην τάξη, ο καθηγητής το πρώτο που θα πει είναι «Αχ! τι υπέροχη ημέρα που είναι σήμερα!» Ένας ολόκληρος λαός με θέμα συζήτησης τον (καλό) καιρό! Που αρκεί να τους χαρίσει το πολυπόθητο χαμόγελο.

Αλλά όλα αυτά δεν γίνονται εδώ! Εδώ είναι Ελλάδα. Όσο κι να βρέξει, τώρα το φθινόπωρο ειδικά, όσο και να πλημμυρίσουν όλα, ο ήλιος θα ξαναβγεί. Γιατί ο ήλιος εδώ δεν μπορεί να κρυφτεί, είναι δικός μας και δεν μπορεί να φύγει από κοντά μας. Μας χαϊδεύει ακούραστα, μας χαρίζει το κέφι το ελληνικό. Αν θελήσεις μια βόλτα στον καθαρό αέρα, στη στιγμή είσαι έξω και μαζεύεις ομορφιά. Ο ήλιος είναι πάντα μαζί μας. Ότι κι αν γίνει, μαζί με την ομπρέλα, παίρνεις πάντα μαζί και τα μαύρα γυαλιά.

Πρώτη Δημοσίευση:
Εφημερίδα "Αργολικά" - Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009


Share

1 σχόλιο: